Euroopassa tapahtuvat terrori-iskut ovat viimeisten parin vuoden aikana tulleet ilmeisesti säännöllisesti toistuviksi tapahtumiksi. Ison-Britannian Manchesterissä yli 20 henkeä vaatinut uusin isku lähinnä hätkähdytti sillä, että isku oli selkeästi kohdistettu lapsiin ja nuoriin. Mikään yllätys lienee kenellekään ei ollut se, että teko oli tälläkin kertaa radikaalin islamilaisen terrorismin inspiroimaa, vaikka monet tiedotusvälineet pyrkivätkin välttämään tämän asian korostamista.

Lehtitietojen mukaan tämä lasten ja nuorten murhaaja oli libyalaistaustainen muslimi, joka on huudellut islamilaisia rukouksia kadulla. Epäilemättä suurin osa muslimeista pitää hänen tekojaan yhtä kauheina kuin kuka tahansa. Tästä huolimatta meidän on vaadittava Euroopassa olevalta islamilaiselta yhteisöltä tiukempia toimia radikalisoitumista vastaan, kiellettävä vihasaarnaajien toiminta ja tehtävä kaikki terroristijärjestöihin yhteyksiä pitävät henkilöt vaarattomiksi. Kyse on kalliisti lunastetusta demokraattisen ja vapaan Euroopan turvallisuudesta, jota on puolustettava kaikin keinoin. Senkin uhalla, että esim. joudumme lisäämään valvontaa ja palauttamaan rajatarkastukset.

Jokaisen terrori-iskun jälkeen toistuvat puheet yksittäistapauksista ja "yksinäisistä susista" pitäisi nähdä myös oikeassa asiayhteydessä. Tulee mieleen Suomessa helmikuussa 1922 tapahtunut ministeri Heikki Ritavuoren murha. Hänet murhasi mielisairas aatelismies Ernst Tandefelt. Kyse oli monen mielestä yksittäistapauksesta. Kuitenkin tuon ajan äärioikeistolaiset piirit olivat levittäneet kirjoituksia, joissa vaadittiin Ritavuoren tappamista ja Tandefelt tuli niiden vaikuttamaksi. Ritavuorta syytettiin kommunistiksi ja Neuvosto-Venäjän kätyriksi, vaikka hän olikin porvari. Ilmeisesti myös eräät äärioikeistolaiset henkilöt olivat suoraan yllyttäneet Tandefeltia toimimaan ja väittäneet hänen olevan sankari, jos pistää Ritavuoren päiviltä. Nämä tahot olivat yhtä lailla vastuussa Ritavuoren murhasta, olipa laukauksen ampunut henkilö miten henkisesti epävakaa tahansa.

Poliitikot ympäri maailman ovat toistelleet samoja iskulauseita, joita on kuultu kaikkien iskujen jälkeen. Minun puolestani niitä samoja sanoja saa toki käyttää, jos haluaa, terroritekoja kommentoitaessa - mutta kovin moni tavallinen ihminen on kyllästynyt siihen, että sama kauhistelu ja samat "ei saa antaa pelolle valtaa" ilmaisut toistuvat jokaisen terrori-iskun jälkeen. Moni kokee, että itse tämän hirveän asian ehkäisemisen suhteen ei ole tehty tarpeeksi tai ehkäisykonsteina painotetaan liikaa toissijaisia asioita. Vieläpä samat ihmiset, jotka itse asuvat muurien ympäröiminä ja henkivartijoiden suojelemina, hurskastelevat, kuinka muureja ei saa rakentaa ja rajat auki.

Paljossa, paljossa Eurooppaa on itse tämän tilanteensa aiheuttanut sallimalla radikaalin islamin pesiä eurooppalaisessa maaperässä. Tärkeää on nyt antaa riittävät valtuudet poliiseille ja muille viranomaisille. ISIS-taistelijoiden paluu Eurooppaan elämään vapaina kansalaisina on voitava estää. Vihasaarnaajat on tehtävä vaarattomiksi. Tärkeää on myös yhteistyö islamilaisten yhteisöjen kanssa radikaalin aineksen kitkemiseksi.

Sinisilmäiset "rajat auki" huutelijat voivat myös miettiä omaa vastuutaan tästä tilanteessa, mihin Eurooppa on joutunut, ja siitä henkisestä ilmapiiristä, jolla rasistiksi leimautumisen pelossa karuista tosiasioista puhuminen on vaiennettu.