Kunnallisvaalit on käyty, voittoja ja tappioita on koettu. Valtakunnallisesti vaalitulos haastaa Keskustan vakavasti miettimään politiikkansa suuntaa. Nyt jos koskaan on palattava aatteen juurille. Vihreiden nousu on myös painava varoitus - vakavamielisten kansallisten voimien on noustava. Tuskinpa Suomen kansan enemmistö lopultakaan haluaisi sellaista maailmaa, mitä punavihreät meille tarjoavat, mutta hallituksen politiikka koetaan liian oikeistolaiseksi ja luottamus horjuu. Vakava paikka, keskustalaiset!

Joidenkin mukaan puolueen surkein kuntavaalitulos 50 vuoteen on ihan hyvä. "Täyttä höyryä eteenpäin", sanoi Titanicin kapteenikin, kun jäävuorista varoitettiin. Minä en ole lähelläkään komentosiltaa. Mutta toivon siellä oleville viisautta.

Paikallisesti olin taas voimiani säästämättä mukana monissa vaalikampanjoissa. Oli onnistumisia ja pettymyksiä.

Rovaniemellä "minun tytöt" tulivat valituksi kaikki kolme, Susanna Junttila, Sanna Karhu ja Kaisu Huhtalo, joiden kampanjoissa olin aktiivisemmin mukana. Hyvän ystäväni Susanna Junttilan kannatus nousi noin sadalla äänellä tunnen Keskustan listalla toiseksi Liisa Ansalan jälkeen. Myös Sanna Karhu kasvatti äänimääräänsä ja tuli valituksi hänkin jatkokaudelle. Kaisu Huhtalo valittiin uutena valtuustoon. Pidän näitä saavutuksia hyvänä, kun Keskustan ryhmän koko pieneni.

Kemijärvellä sen sijaan suuri pettymys oli monen hyvän ystäväni valitsematta jääminen. Totuudenpuhujilla ei ole aina politiikassa yösijaa.

Näissä vaaleissa jäivät valitsematta mm. Kaarina Soppela, Tarja Perälä, Timo Kyyhkynen ja Kaarlo Jankkila, joilla kaikilla on takanaan pitkä poliittinen ura. Tiedän, että pitkän toiminnan aikana kasvot kuluvat ja tulee paine saada kasvoja vaihdettua. Tänä vaikeana muutosaikana, mikä kuntakentällä on edessä, kokemusta kuitenkin myös tarvittaisiin. Toisin kuin monet muut Kemijärven paikallispoliitikot, em. henkilöt tukivat minua eri tehtäviin ja yhteistyö oli hyvää, vaikkei samaa mieltä aina asioista oltukaan. Tulen olemaan halki elämäni syvästi kiitollinen tästä tuesta, joita luotetuilta yhteistyötovereilta olen saanut.

Vaalit on käyty. Vaikken ollut itse ehdokkaana, niin lukematon määrä työtunteja on takana. Kiitos jälleen tästä matkasta, jonka monen ihmisen kanssa sain näissä vaaleissa kulkea.

Bryssel.jpg

Kävin Brysselissä vaalien jälkeen. Kuvassa Susanna Junttila ja Paavo Väyrynen minun lisäkseni. Paavo valittiin uutena Helsingin kaupunginvaltuustoon, ja hänen avustajansa Susanna uudelleen Rovaniemen kaupunginvaltuustoon.