Rooman matka on tehty. Läntisen maailman kehityksen kannalta kaikkein merkittävimmässä kaupungissa ei viikossa ehdi tietenkään näkemään paljon mitään eikä ainakaan syventymään riittävästi. Parhaani kuitenkin yritin, kun viikon verran tässä ikuisessa kaupungissa isoäitini kanssa vierailin. Forum Romanumilla ihailtin Vestan temppelin raunioita ja kunnioitettiin Julius Caesarin muistoa hänen hautamuistomerkillään. Via Appiaa käveltiin kuten ne muinaiset roomalaiset jo yli 2000 vuotta sitten. Ja eräs entinen kalastaja, joka kohtasi tiellä Kristuksen ja palasi Roomaan ristiinnaulittavaksi, ja jonka haudalla seisoo nyt vähintäänkin mahtipontinen kolossi.

Ehdimme juuri parlamenttivaalien alta pois. Siellä oli villiä vaalikampanjointi, surutta vaan liisteröitiin toisten mainosten päälle oma juliste. Olisin suonut Berlusconin jatkavan, väriläikkä maailman johtajien joukossa on ihan hauskaa seurattavaa tavalliselle uutisenkatsojalle ja lehdenlukijalle. Mutta kovin tarkasti en ole tutustunut herroihin Brodi ja Berlusconi. Otan esille tässä kaksi paljon mielenkiintoisempaa italialaista, Anna Falchin ja paavi Benedictuksen, jotka lienevät Italian maallisen ja hengellisen maailman huomattavimpia anteja maailmalle. Olkoonkin, että molemman sukujuuret löytyvät pohjoisempaa. Jälkimainitun heistä näinkin Pietarinkirkon aukiolla.

Paavi Benedictus on otettu rakkaudella vastaan; sitä ei voine kyynillisinkään kieltää. Paavin kuvia löytyy joka paikasta, turistikrääsää kyllästymiseen asti. Mutta kaiken kaupallisen takana, niin ainakin haluan uskoa, on todellinen kiintymys katolisen kirkon ylimmäistä paimenta kohtaan. Täytyy myöntää, että myös omat ennakkoluuloni kardinaali Ratzingeria kohtaan ovat haihtuneet. Hän on luonteeltaan erilainen kuin suuri edeltäjänsä, mutta varmasti oikea valinta. Oli Johannes Paavali Suuren (tätä nimeä hänestä nyt käytetään) kuolinpäivä, ja Benedictus siunasi meidät Pietarinkirkon aukiolle. Paikalla oli runsaasti puolalaisia pyhiinvaeltajia kunnioittamassa maanmiehensä muistoa.

Kovin moni suomalainen ei taida tietää, että Italian ykkösjulkkis on sukujuuriltaan puoleksi suomalainen. Näyttelijätär ja miljonäärinrouva Anna Falchi, äitinsä puolelta suomalainen, on Italiassa erittäin suosittu. Eräässä kyselyssä peräti 60 % italialaismiehistä nimesi hänet "unelmiensa naiseksi", mikä on melkoinen saavutus - kyseistä prosenttia eivät lähellekään yltäneet herrat Berlusconi tai Prodi - ja Anna Falchia koskevassa kyselyssä vaihtoehtoja oli varmasti enemmän kuin kaksi. Rouva Falchi on monien huomattavien tahojen toimesta nimetty myös maailman kauneimmaksi naiseksi, mistä saavutuksesta jo geneettisesti ajateltuna me suomalaiset saamme olla ylpeitä. Siitäkin huolimatta, että rouva Falchi haukkui suomalaismiehet melko perusteellisesti taannoisessa haastattelussaan.