Tänä viikonloppuna käydään Seinäjoella Keskustan puoluekokous. Päähuomio on Kokoomuksen puoluekokouksessa, jossa on puheenjohtajavaali. Meillä sellaista ei ilmeisesti ole tulossa. Muut henkilövalinnat eivät nekään silti ole merkityksettömiä. Kansanliikkeessä henkilövaali on aina myös linjavaali.

Olen ollut Keskustan puoluekokouksissa virallinen puoluekokousedustaja Tampereella 2004, Oulussa 2006, Joensuussa 2008. Lahdessa 2010, Helsingissä ylim. puoluekokouksessa 2011, Rovaniemellä 2012 ja Turussa 2014. - Tällä kertaa minulla ei ole valtakirjaa, vaan Keskustan Levärannan osaston ääntä käyttää osaston puheenjohtaja Timo Kyyhkynen. En siis saa äänestää, mutta menen kyllä kokoukseen paikalle.

Olen vitsaillut, että tekeekö "K-linja" paluun Keskustaan? Nimittäin moni lähipiirissäni on aikeissa kirjoittaa äänestyslippuun varapuheenjohtavaalissa "kolme koota" - Kulmuni, Kalmari ja Kurvinen.

Katri Kulmuni on pitkäaikainen yhteistyökumppanini. Kaikesta emme ole aina olleet samaa mieltä, mutta peruslinja meillä on yhteinen - vahva aluepolitiikka, köyhän asia, Keskustan rooli sivistysliikkeenä ja vakaa ulkopolitiikka. Katri puhuu viittä kieltä ja toimii tällä hetkellä mm. Suomen YK-liiton ja Suomi-Venäjä Seuran puheenjohtajana. Puoluejohtoon tarvitaan vahvan ulkopoliittisen profiilin omaava henkilö. Keskustan pitää johtaa Suomen ulkopolitiikkaa - ei Kokoomuksen.

Kaksi vuotta sitten Katri oli ehdolla varapuheenjohtajaksi ja hävisi pienellä äänierolla Anu Vehviläiselle. Nyt Vehviläinen jää pois, samoin Annika Saarikko, joten nuoremman polven naisvaikuttajalle on tilausta Keskustan puoluejohdossa. Nyt pistetään pohjoisen tyttö läpi!

Anne Kalmari edustaa vahvaa maakuntaosaamista. Hän on maatilan emäntä ja agronomi Keski-Suomesta. Hän on hoitanut mm. MTK:ssa monia luottamustehtäviä ja toisi tarvittavan alkutuotannon tuntemuksen puoluejohtoon. Hyvä ministerikin hänestä olisi tullut, mutta nostetaan hänet nyt Keskustan puoluejohtoon. Hänen toimintansa suomalaisen ruoan ja lähiruoan puolesta sopisi myös hyvin Keskustan puoluejohdon profiiliin.

Antti Kurvinen Pohjanmaalta on vanha opiskelutoverini. Luimme nimittäin yhtä aikaa lakia Lapin yliopistossa, Rovaniemellä oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Anttia olin aikanaan tukemassa myös Keskustanuorten puheenjohtajaksi. Antti toisi oikeustieteellistä osaamista ja juurevaa eteläpohjalaisuutta puoluejohtoon. Onhan Keskustassa ennenkin ollut tuomareita merkittävissä tehtävissä ja perinnettä on syytä pitkän tauon jälkeen taas jatkaa.

* * *

Myös puoluesihteerivaalissa on mahdollisuus jatkaa "K-linjaa". Puoluesihteeriksi on ehdolla valtiotieteen maisteri, agronomi Sami Kilpeläinen. Kannatin häntä jo Rovaniemen puoluekokouksessa vuonna 2012. Puoluesihteerivaalissa on viisi ehdokasta ja luultavasti mennään toiselle kierrokselle. Uskon, että Samilla on hyvät mahdollisuudet päästä toiselle kierrokselle ja sitten voittaa koko vaali. - Jos kuitenkin kävisi niin, ettei hän olisi toisella kierroksella mukana, niin toinen vaihtoehtoni olisi iisalmelainen eduskunta-avustaja Riikka Pirkkalainen, joka on käynyt hyvän ja raikasilmeisen kampanjan.

Annoin Samin vaalilehteen seuraavanlaisen kuvauksen:

"Keskustan puoluesihteerin tehtävät nousevat puolueemme ainutlaatuisesta olemuksesta. Santeri Alkio näki Keskustan paitsi poliittisena organisaationa, niin myös itsekasvatusjärjestönä.

Puoluesihteerin tulee kulkea aktiivisesti kentällä, innostamassa ja kouluttamassa jäsenistöämme aatteemme mukaisesti. Puoluesihteeri on järjestökoneiston ensimmäinen koneenkäyttäjä ja myös puolueen käyntikortti puolueen ulkopuolisiin nähden. Hänen tulee helposti lähestyttävä "tavallisen kansan" ihminen.

Keskustan kaltaisessa kansanliikkeessä puoluesihteerin valinta on pidettävä ehdottomasti kenttäväen päätettävissä. Viime vuosina tämä ei ole ollut itsestään selvää. Puoluesihteerin on edistettävä järjestödemokratiaa kaikin tavoin, myös moderneja keinoja käyttäen.

Uskon, että Sami Kilpeläinen täyttää nämä edellytykset."