Suomen eduskunta on viettänyt tänään satavuotisjuhlaansa. Demokratia Suomessa on kestänyt, ainakin siinä määrin kuin se on ollut mahdollista. Valtaa ei ole täällä kaapattu, demokratiaa on puolustettu niin kommunismin kuin äärioikeiston uhkia vastaan. Suomalaisen demokratian selviäminen vaikeissakin oloissa on menestystarina. Juhlaan on aihetta.

Juhlallisuuksista näin tavallinen ihminenkin voi tehdä monenlaisia havaintoja. Käsitykseni mukaan noin arvokasta tilaisuutta ei pitäisi käyttää hyväkseen aiheeseen sopimattoman sanoman edistämiseen. Tähän sortui Vihreiden Heidi Hautala, jota olen yleensä pitänyt puolueensa ehdottomasti valovoimaisimpana edustajana. Suomen poliitikoista olen varmaan eniten kritisoinut Paavo Lipposta, lähinnä koskien EU- ja Nato-näkemyksiä. Mutta nyt olen Lipposen kanssa täysin samaa mieltä siitä, että Heidi Hautalan käyttämä puheenvuoro, jossa haukuttiin kovin sanoin naapurimaatamme Venäjää.

Mitä ongelmia demokratian suhteen Venäjällä onkin, niin meidän eduskuntamme satavuotisjuhla, jossa oli paikalla kansainvälisiä edustajia ympäri maailmaa, on ehdottoman väärä paikka tuonkaltaiseen puheeseen. No, muistettakoon, että Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti ja valtioneuvosto - ei muutaman prosentin kannatuksen saanut presidentinvaalien häviäjä.

Täällä Kemijärvellä koulutaistelu näyttää vielä kerran alkavan. Lehdessä julkaistiin tänään kahdentoista valtuutetun allekirjoittama kirjoitus, jossa kysyttiin, miksi valtuustolle pidetään tässä kuussa iltakoulu aiheena kouluverkkoasiat ja pian sen jälkeen valtuuston kokous. Tuskin on vainoharhaista arvella, että virkamiesjohdon ja eräiden heidän tukimiestensä toimesta koetetaan nyt taas jollain konstilla ja äkkiä iskeä kouluasia läpi. Oli se kova arvovaltatappio eräille henkilöille, kun viime kesänä eivät saaneet lukiota siirrettyä. Säälittävää.