Katselin tässä joutessani eduskunnan kotisivuilta täysistuntojen pöytäkirjoja. Suomessahan on tapana kirjoittaa ylös kaikki edustajien käyttämät puheenvuorot. Tuleville historioitsijoille kyseessä on todella merkittävä lähde ja myös kiinnostuneille aikalaisille verratonta luettavaa.

Useimmat käsiteltävät asiat ovat jokseenkin tylsiä, mutta tietyt asiat, etenkin vaalien alla, herättävät intohimoja ja saavat kansanedustajat käyttämään värikästä kieltä. Muutkin kuin edustaja Soinin.

Hallituksen esitys hedelmöityshoitoja koskevasta laista on ns. omantunnonkysymys ja hajottaa hallituksen ja opposition rivit. Arvatenkin Vihreät ovat lain takana, mutta Kristilliset ja Perussuomalaiset vastustavat. Nytpä olisi hauska nähdä, löytyykö sitä Kokoomuksen niin kovin peräänkuuluttamaan porvariyhteistyötä. En usko, että tämä lakiesitys on sopusoinnussa arvojen "koti, uskonto ja isänmaa" kanssa. Mielestäni tässä laissa on kyse yhteiskunnan perustavaa laatua olevista arvoista: onko lapsella oikeus molempiin vanhempiin?

Minua ei voine syyttää avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten syrjimisestä, kun kuulun itsekin tähän ryhmään. Silti uskon siihen, että perinteisen ydinperheen tulee olla yhteiskunnan arvossapitämä ihanne yhteiskunnan perusyksikkönä ja lainsäädännön lähtökohta. Huomattakoon myös, että tässä laissa säännellään hoidosta. Ja sehän ei ole sairaus, että kaksi naista tai nainen yksinään ei saa lasta. Se on täysin luonnollinen olotila.

Eihän tämän lain käytännön merkitys ole välittömästi kovinkaan suuri. Mutta sen periaatteellinen merkitys nousee korkealle. Hyväksyykö yhteiskuntamme lainsäädännössään sen, että samaa sukupuolta olevat parit saavat lapsia. Siitä ei ole pitkä matka adoptio-oikeuden myöntämiseen näille pareille. Ihmisarvo kuuluu kaikille, mutta oikeus lapseen ei ole subjektiivinen oikeus.

Miten tälle lakiesitykselle sitten käy? Parisuhdelaki meni läpi, kuten muistetaan. Tämä voi olla menemättäkin, vaikka hieman kyllä pelkään, että yltiöliberalismi voittaa tässäkin. Tai sitten hallitus arvovaltatappiota peläten vetää esityksen pois. Joutaisi hallitus kyllä tässä asiassa saadakin mitä voimakkaimman arvovaltatappion! Surullista, että keskustalaisiakin ministereitä on lähtenyt perhekäsitystä näin rankalla tavalla muuttamaan.

Eduskunnassa tästä asiasta puhuttaessa kannattavia puheenvuoroja ovat käyttänet etupäässä vihreät ja sosialidemokraatit, vastustavia taas keskustalaiset ja kristillisdemokraatit. Laskin, että puolesta on puhunut kahdessä istunnossa yhteensä 22 kansanedustajaa ja vastaan 32 kansanedustajaa. Kun näihin lukuihin laskee jo hallituksessa asiasta äänestäneet ministerit sekä eräät, joiden kanta on varmasti tiedossa, sain lukemiksi 35 puolesta, 39 vastaan. Mutta sen perusteella on vielä mahdoton arvioida lopputulosta.