Sananen tulevista vaaleista. Ensi keväänähän käydään kahdet vaalit, ensimmäistä kertaa yhtä aikaa, eli kuntavaalit ja aluevaalit. Oletan, että tämä tulee nostamaan aluevaalien äänestysaktiivisuutta, koska todennäköisesti suurin osa äänestäjistä jättää molemmat äänestyslaput, kun kerran uurnille vaivautuu.

Sote-sektori ja hoitoala ovat suurissa vaikeuksissa ja se heijastuu myös ensi kevään vaaleihin. Varmasti siitä koitetaan ja on koitettukin syyttää edustamaani kansanliikettä. Pitkälti samat ongelmat kantautuvat vuosien ajalta ja olisivat kuitenkin vastassa myös kuntavetoisessa mallissa, joka alkoi tulemaan tiensä päähän. Sellainen puhe, että "Kepu teki soten" ja nyt sote-sektorin vaikeudet johtuvat, kun piti saada lisää himmeleitä ja kavereille suojatöitä, ovat älyttömiä puheita. Jos kansa niiden perusteella antaa äänivyöryn Kokoomukselle tai Persuille, niin sitten se on varmasti ansainnut sen politiikan, mitä nyt viime vuosina on sote-puolella tullut.

Todellisuudessa soteuudistus on lopettanut valtavan määrän himmeleitä, sairaanhoitopiirejä ja erilaisia kuntayhtymiä, joiden rakenteet ovat sulautuneet yhteen sotealueeseen, jolla on nyt sentään edes myös jonkinlainen demokratiakate. Siihen mahdollisesti jäi valuvikoja, mutta jos käytäntö sellaisia osoittaa, niin uuden hallituksen tehtävä on niitä korjata. Ei se niin ole, että sanotaan, että edellinen hallitus teki ja nyt ei voi mitään. Todella häijyä on, jos valtio ei anna riittävästi varoja, mutta sanoo että valta on alueilla, jotka pakotetaan sitten heikentämään ihmisten välttämättömiä palveluita. Täällä Lapissa pelastuslautakunnan kautta työtä osaltaan seuraavana on vaikea nähdä, mistä enää pelastustoimessa, jonka keskijohto ym. on karsittu jo vuosia sitten, voisi säästää vaarantamatta kansalaisten turvallisuutta. En sano, etteikö löysiäkin olisi ja hallinnossa tehostamista, mutta näin isoa uudistusta ei saa hetkessä valmiiksi. Nyt olisi pitänyt antaa pari vuotta työrauhaa rakentaa uutta ja katsoa käytännössä, mikä toimii ja mikä ei.

Ilmoitin itse osaltani jo ensimmäisiä aluevaaleja käytäessä, että olen käytettävissä tähän siirtymävaiheeseen, kun vuosien myötä on kenties jonkinlaista poliittista kokemusta kertynyt. Parhaani olen yrittänyt puolustaa myös pienten kuntien ja pitkien välimatkojen alueiden palveluita, vaikka liikkumatila on ahdas. Moni aluevaltuutettu on kokenut myös työn turhauttavaksi, kun päätösvalta on keskittynyt aluehallitukselle. Ei ole myöskään salaisuus, että Lapissa myös omassa ryhmässämme on suuria näkemyseroja. Sekin kuuluu demokratiaan, mutta on ajoittain hieman turhauttavaa, kun käsitykset siitä, miten politiikkaa tehdään, ovat joskus kovin kaukana toisistaan. Kyse ei ole vain näkeymyseroista yksittäisissä kysymyksissä tai vanhojen sairaanhoitopiirien jännitteiden periytymisestä kulttuuriin, vaikka nekin siellä vaikuttavat, vaan kyse on myös eroista toimintatavoissa. Uskon silti, että jokainen meistä todella tahtoo hyvää Lapille eikä henkilökohtaisesti ole jäänyt huonoa mieltä kenestäkään.

Em. syistä huolimatta pohdin hetken, täytyisikö luopua aiemmasta päätöksestä ja olla vielä mukana. Olen tullut siihen tulokseen, että ei täydy. En ole ehdokkaana kevään vaaleissa.

Itseään ei kannata pitää korvaamattomana. Teen parhaani ehdokashankinnan hyväksi, että Keskusta saisi kattavat listat Lapissa molempiin vaaleihin, ja kampanjoin niin yhteisen listan kuin erikseen ystävieni puolesta. Uskon, että löydämme paljon hyviä, asiantuntevia ehdokkaita, jotka toimivat vahvan keskustalaisen arvomaailman nojalla.

Kunnallisvaalien osalta totean, että Kemijärvellä tulin aikanaan kahdesti valituksi kaupunginvaltuustoon. En muistele sitä aikaa lämmöllä. Myöhemmin olen oppinut, että voin vaikuttaa kotiseutuni hyväksi paljon paremmin aivan muissa tehtävissä kuin Kemijärven kuntapäättäjänä. Jos olisi aivan pakko lähteä kuntavaaleihin, niin tekisin sen Rovaniemellä, mutta en halua erota Kemijärven kirkkovaltuustosta enkä muutenkaan taida enää vaihdella kirjojani.

Lisäksi ajankäyttö asettaa elämässäni haasteita. Kyllä minulla voimia vielä on, mutta kalenterista loppuu tunnit. Uusi työni Katrin avustajana on nyt päätyöni ja siinä kenties voin oman vaatimattoman panokseni isänmaan hyväksi antaa. Lisäksi minulla on luottamustoimet omassa seurakunnassa kirkkovaltuuston puheenjohtajana sekä ev. lut. kirkon kirkolliskokouksessa ja kirkon lakivaliokunnassa. Myös Lyyli Perungan säätiössä, johon olen kuulunut vuosien ajan hallituksen jäsenenä, tulee muutoksia, kun muut hallituksen jäsenet erosivat tehtävistään pitkiin toimikausiin ja ikävuosiin vedoten, ja kun olen jatkossa ainoa aiemmin säätiössä toiminut henkilö, niin se kenties lisää vastuuta senkin toiminnan suhteen.

Aikani ei siis ainakaan lähivuosina riitä osuuskauppavaaleja suurempiin vaaleihin. Mutta kampanjatyötä teen tietysti kaikissa vaaleissa, missä saan äänestäjänä olla mukana.