Lapin Kansassa oli tänään 23.5. uutinen, jossa kerrottiin Aulikki Imporannan erosta seurakunnan luottamustehtävistä. Kyseisessä uutisessa oli haastateltu Aulikki Imporantaa, joka kertoi eronsa olleen "pieni protesti kirkkoneuvostossa ilmennyttä poliittista peliä vastaan". Imporannan mukaan kaupungin päätöksenteossa näkyvä vastakkainasettelun henki on rantautunut myös kirkkoon. "En hyväksy, että samaa peliä pelataan myös kirkon piirissä", Imporanta totesi.

Tuntuu todella surulliselta, että Imporanta itse lähti sekoittamaan paikallispolitiikan tapahtumia ja seurakunnan toimintaa tavalla, joka asettaa seurakunnan toiminnan täysin virheelliseen valoon ja antaa aihetta täysin perättömille väitteille. Taustalla on tosiasiassa kysymys Kemijärven yhteismetsän kokouksiin lähetettävän seurakunnan edustajan valinnasta, kun kirkkoneuvostossa kaikki eivät kannattaneet Imporantaa kyseiseen tehtävään.

Kuinkahan monta kertaa minun esitykseni ovatkaan hävinneet Kemijärven seurakunnan luottamuselimissä? Ensimmäisissä kirkolliskokousvaaleissani sain Kemijärvellä itseni lisäksi vain neljän muun kirkkovaltuutetun kannatuksen ja muistaakseni muut äänestivät Timo Alaräisästä. Lähetin Alaräisäselle onnittelut ja jatkoin työtäni kirkkovaltuutettuna. Niin kauan kuin asun Kemijärvellä, pyrin hoitamaan ne tehtävät, jotka äänestäjät ovat minulle vaaleissa uskoneet.

Aulikki Imporannan tilalle valitun Tarja Perälän kanssa laadimme oheisen kannanoton Aulikki Imporannan väitteisiin liittyen.

Imporanta väitti haastattelussa myös, että suuri osa kirkkovaltuuston päättäjistä on yli 70-vuotiaita. Syntymävuosista tarkasteltuna tämän vuoden alussa kirkkovaltuuston 23 valtuutetusta kolme (13,0 %) oli yli 70-vuotiaita.

---

Aulikki Imporannan erosta

Lapin Kansa uutisoi 23.5.2013 Kemijärven seurakunnan kirkkoneuvoston edellisen varapuheenjohtaja Aulikki Imporannan erosta seurakunnan luottamustehtävistä.

Imporanta kuvaa eroaan protestiksi kirkkoneuvostossa ilmennyttä poliittista peliä vastaan ja vihjaa kunnallispolitiikan ongelmien rantautuneen kirkkoon. Olisi ollut reilua kertoa kokonaisuudessaan, mistä asiassa todellisuudessa oli kysymys.

Kirkkoneuvoston kokouksessa 29.1.2013 käsiteltiin mm. seurakunnan edustajan valintaa Kemijärven yhteismetsän kokoukseen. Kokouksessa tehtiin esitykset kahdesta henkilönimestä, joista toinen oli Imporanta. Tämän kirjoittajista Kaisanlahti totesi tuolloin keskustelussa, että kun on kaksi esitystä, niin täytyy käydä lippuäänestys. Tämä on täysin normaalia demokraattista päätöksentekoa.

Imporanta ei suostunut äänestykseen, vaan ilmoitti eroavansa kaikista seurakunnan luottamustehtävistä. Kenelläkään ei kuitenkaan valitettavasti ole subjektiivista oikeutta saada itselleen juuri haluamansa paikka. Imporannan viittaamat kunnallispoliittiset kiistat tuossa kokouksessa otti esille hän itse, mihin Kaisanlahti totesi, että ne asiat eivät kuulu seurakunnan kokoukseen.

Ymmärrän, että henkilövalinnat ovat mieliä kuohuttavia asioita, mutta erityisen kypsänä toimintana emme pidä sitä, että jos ei saa juuri jotain haluamaansa paikkaa – jolla ei edes ole suurta merkitystä seurakunnan perustoiminnan kannalta – niin lähdetään ovet paukkuen koko luottamustoiminnasta.

Esim. paikkakunnalta muuttamisen tai vaikean sairauden ymmärtää luonnollisesti eron syyksi. Tässä tapauksessa viralliseksi eroperusteeksi tuli ”korkea ikä”. Iän karttuminen tuntuu hieman erikoiselta perusteelta huomioiden, että sama henkilö on vastikään ottanut runsaasti uusia luottamustehtäviä vastaan kunnallishallinnon puolella.

Haastattelussa väitettiin myös, että kirkkovaltuustossamme suuri osa on yli 70-vuotiaita. Tämän vuoden alussa 70-vuotiaita tai sitä vanhempia kirkkovaltuutettuja meillä on ollut kolme kappaletta, kun valtuutettuja on yhteensä 23. Ja kokemuksellekin pitää antaa oma arvonsa. Seurakunnassamme toimii hyvin paljon myös aktiivisia nuoria.

Tarja Perälä
kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja, Kemijärvi

Janne Kaisanlahti
kirkkovaltuuston puheenjohtaja, Kemijärvi