kirjoitus julkaistiin Koillis-Lapissa 10.9.2007

Suomi-Amerikka Yhdistysten liiton liittokokous sekä kesätapahtuma, Amerikan Päivät, järjestettiin elokuussa 60. kerran, tänä kesänä Porissa. Kemijärven Suomi-Amerikka Yhdistyksestä tapahtumaan osallistuivat Kirsti Honkanen, Janne Kaisanlahti ja Airi Kellokumpu, joista viimemainittu oli myös yhdistyksen virallinen edustaja liittokokouksessa. Lappia tapahtumassa edusti kemijärveläisten lisäksi torniolainen Helena Junes.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Amerikan-päivillä on perinteisesti monenlaista ohjelmaa. Marssittiin paraatissa kaupungin katuja, katsottiin tanssiesityksiä, kuunneltiin musiikkia ja juhlapuheita. Iltajuhla järjestettiin Porin Suomalaisella Klubilla, missä Eino Grön esiintyi. Järjestön aktiivit eri puolilta maata saivat tutustua toisiinsa ja vaihtaa ajatuksia toiminnan kehittämisestä.

 

Kemijärveläiset edustajat saivat kuulla eri puolilta Suomea kotoisin olevilta ihmisiltä jatkuvasti kysymyksiä: Miten Taivaan tulet on näkynyt Kemijärvellä? Mitä kemijärveläiset pitivät sarjasta? Eräskin eteläsuomalainen rouva kertoi kaikkien tuttaviensa seuranneen sarjaa mielenkiinnolla. Saimme ylpeänä kertoa, että sarjaan on tulossa jatkoa. Kaikesta saattoi päätellä, että Taivaan tulet on tehnyt Kemijärveä tunnetuksi aivan uudella tavalla ja kaupungin markkinoinnissa tätä voi varmasti hyödyntää.

 

Suomi-Amerikka Yhdistysten liiton liittokokouksessa puhetta johti ministeri Anne Holmlund. Liiton puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti uudelleen seuraavaksi nelivuotiskaudeksi vuorineuvos Martin Saarikangas, jonka ansioita liiton toiminnan hyväksi kiiteltiin kovasti. Saarikangas kuvaili Suomi-Amerikka yhdistysten perustuvan pitkälti vapaaehtoistoimintaan ja hän toivoi uusia ihmisiä mukaan tekemään työtä hyvän aatteen puolesta.

 

Puheessaan Saarikangas käsitteli myös Amerikan-vastaisuutta Suomessa. –Yhdysvalloista on jaettava muutakin tietoa kuin vain Irakin sotaa. Nobelin rauhanpalkintojakin on vuosikymmenten aikana mennyt useita kertoja Yhdysvaltoihin. Kun puhutaan, että Yhdysvallat ei ole mukana esim. Kioton ilmastosopimuksessa, niin pitäisi toisaalta muistaa, että se panostaa ilmastohaittojen ehkäisyä koskevaan tutkimukseen ja päästöjen vähentämiseen tähtäävän teknologian kehittämiseen viisi kertaa enemmän kuin Eurooppa. Länsimaiden vain pitäisi rajoittaa päästöjä, mutta Kiina saa avata hiilivoimaloita – onko se oikein, Saarikangas kysyi.

 

Amerikan Päiville osallistui myös Yhdysvaltain suurlähettiläs Marilyn Ware, joka kiitteli liittoa ja sen jäseniä maiden välisten ystävyyssuhteiden edistämisestä. Suurlähettilään mukaan suomalais-amerikkalainen ystävyys perustuu yhteisiin arvoihin: vapauden rakastamiseen ja yksilönvapauden kunnioittamiseen. Amerikan Päivien avajaisissa suurlähettiläs Ware kertoi puheessaan käyneensä tapaamassa yli yhdeksänkymmenvuotiaita lottajärjestössä toimineita naisia ja suuresti liikuttuneensa näiden kertomuksista työstä taistelussa Suomen itsenäisyyden puolustamisessa sotavuosina.

 

Suomi-Amerikka Yhdistysten liitto perustettiin maailmansodan vielä riehuessa vuonna 1943. Neuvostoliitto ja Hitler-Saksa lähettivät kumpikin nootin tapahtuneen johdosta vastustaen suhteiden solmimista Atlantin yli edes kansalaisjärjestötasolla. Kauaskatseiset suomalaiset näkivät kuitenkin, että sodanjälkeisessä maailmassa on tärkeää, että Suomella on hyvät suhteet maailman johtavan suurvallan kanssa. Nykyisin Suomi-Amerikka Yhdistysten liitto on maailman suurin Yhdysvaltain ystävyysjärjestö.