Eilen, 9.5., vietettiin Eurooppa-päivää. Yliopistolla jaettiin kyniä ja muuta rekvisiittaa asian tiimoilta; en käynyt hakemassa, vaikka eräs ystäväni siihen kovasti kehotti. Eilen oli minulle sitäpaitsi paljon merkittävämpi juhlapäivä: tuli kuusi vuotta siitä, kun liityin Keskustapuolueeseen. Tuumin, että sopisikohan laulu: "En päivääkään vaihtaisi pois, vaikk' tuskaakin menneessä ois..."

Tasavallan presidentti Tarja Halonen kehotti pohtimaan, onko EU:n perustuslakia mielekästä nyt ratifioida. Se yllätti Nato-haukka Liisa Jaakonsaaren ja yllätti se minutkin. Mitän EU-lakiin tuleen, olen selkeästi eri mieltä Halosen ja Vanhasen kanssa. Nyt Halosen kannanotto oli kuitenkin oikea ja paikallaan, olipa itse lain suhteen sitten mitä mieltä tahansa. Mihin todella tämä maa on menossa, jos kuollutta lakia ryhdytään ratifioimaan? Mitä merkitystä sillä on? Mahtava Ranskan kansako meitä pelästyy ja hyväksyy sitten torjumansa elinkelvottoman lain?

Suomen eduskunnalle tämä naurettava asia nyt kuitenkin hallituksen toimesta tuodaan. Ei kiinnosta kuunnella Euroopan parlamentin jäseniä Paavo Väyrystä ja Esko Seppästä, joiden tietoon minä henkilökohtaisesti luotan paljon paljon enemmän. Kokoomus oppositiossa on innoissaan ja tukee hallituksen esitystä. Siinä sivussa kun saataisiin valtaa siirrettyä Euroopan parlamentille ja Suomen presidentin valtaoikeuksia entisestään vähennettyä. Kimmo Sasi viettää onnenpäiviä.

Katsoin taas huvikseni eduskunnan kotisivuilta, ketkä ovat uskaltaneet tätä naurettavaa lakia, joka toisi EU:lle presidentin ja ulkoministerin, vastustaa. Lain vastustajien nimet tulevat jäämään kunniakkaina kerran historian kirjoihin.

Valtioneuvoston selonteko Euroopan unionin perustuslakisopimuksesta (VSN 6/2005) lähetettiin ulkoasiainvaliokuntaan. Siellä vastalauseen jättivät kansanedustaja Petri Neittaanmäki (kesk), Esko-Juhani Tennilä (vas) ja Ulla Anttila (vihr.). Neittaanmäen ja Tennilän vastalauseissa esitetään suoraan, ettei eduskunta hyväksyisi EU-perustuslain ratifiointia.

Suuressa valiokunnassa eriävän mielipiteen ovat jättäneet ja kansanäänestystä vaatineet: Arja Alho (sd), Merikukka Forsius (vihr.), Heidi Hautala (vihr.), Marjaana Koskinen (sd), Outi Ojala (vas.), Pentti Tiusanen (vas.) ja Toimi Kankaanniemi (kd).

Perustuslakivaliokunnassa eriävän mielipiteen ovat jättäneet ja kansanäänestystä vaatineet: Annika Lapintie (vas.), Arja Alho (sd), Irina Krohn (vihr.), Outi Ojala (vas.) ja Veijo Puhjo (vas.).

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa eriävässä mielipiteessä on esitetty, että "Suomi ei missään vaiheessa ratifioi tätä perustuslakisopimusta." Tämän eriävän mielipiteen ovat jättäneet kansanedustajat Sari Essayah (kd), Leena Rauhala (kd), Tero Rönni (sd), Esa Lahtela (sd), Jukka Roos (sd) ja Markus Mustajärvi (vas).

Lakivaliokunnassa on jätetty kaksi eriävää mielipidettä. Toisen ovat jättäneet Timo Soini (ps) ja Tero Rönni (sd). Siinä on todettu mm. "Maamme liittäminen EU:iin lakkautti mm. oman, itsenäisen maatalous- ja aluepolitiikan. Ensin pantiin matalaksi maanviljelijät, minkä jälkeen vuorossa ovat toimintojaan ulkomaille siirtävien suuryritysten työttömiksi joutuvat työntekijät. EU:n säätämä pääomien vapaa liikkuvuus on johtanut mm. siihen, että jo huomattavasti yli puolet suomalaisen metsäteollisuuden työpaikoista on maamme rajojen ulkopuolella."

Toisen eriävän mielipiteen on jättänyt kansanedustaja Petri Neittaanmäki (kesk.). Tästä miehestä Keskustapuolue saa todella olla ylpeä! On kovin surullista, että Keskustan kansanedustajien ja ministereiden enemmistö jatkaa Lipposen viitoittamaa federalismin tietä kohti liittovaltiota ja itsenäisyydestä luopumista. EU-yhteistyössä on paljon hyvää, vakauden ja rauhan säilyttäminen kai niistä tärkeimpänä, mutta nyt menossa olevassa kehityksessä ei tunnu olevan mitään mieltä. Eikö ETA-sopimuksen puitteissa näitä olisi saatu?

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan mietinnöstä tohtori, Euroopan parlamentin jäsen Paavo Väyrynen on tehnyt kirjoituksen otsikolla "Valheita valheiden päälle". Taidatkos sen paremmin sanoa!